RPH PJ KSSR - 3 OKT 2012
Mata pelajaran: Pendidikan Jasmani
Kelas: 3 Bestari
| |
Tema / tajuk: Mari Bergayut
| |
Masa: 8.00 – 8.30 pagi
| |
Standard pembelajaran
1.3.2 Bergayut pada palang dengan kedua-dua belah tangan lurus menggunakan genggaman atas dan lutut difleksikan
2.3.1 Mengenal pasti posisi bergayut dengan genggaman atas yang stabil
5.1.2 Mematuhi peraturan keselamatan di tempat melakukan aktiviti.
| |
Objektif pembelajaran:
Berkebolehan Bergayut pada palang dengan kedua-dua belah tangan lurus menggunakan genggaman atas dan lutut difleksikan
| |
Aktiviti pengajaran dan pembelajaran:
1. Memanaskan badan.
2. Mengenal cara memegang kayu palang dengan betul menggunakan genggaman atas.
3. Bergayut dengan bantuan rakan.
4. Bergayut pada palang dengan kedua-dua belah tangan lurus menggunakan genggaman atas dan lutut difleksikan
5. Permainan kecil.( Bergayut pada palang dengan mengepit bola di antara kedua-dua belah kaki
6. Menyejukkan badan.
| |
Elemen Merentas Kurikulum (EMK)
Keusahawanan- bersaing secara sihat, kreatif dan inovatif)
| |
Bahan Bantu Belajar : batang mob, bola gimnastik, palang
| |
Penilaian pengajaran dan pembelajaran:
Lembaran kerja- Tandakan (√) pada gambar yang menunjukkan lakuan yang betul.
| |
Refleksi :
i. 15 daripada 15 murid dapat mencapai standard yang ditetapkan.
|
INSTRUMEN
Nama Murid :..............................................................
Kelas :..............................................................
Tarikh :..............................................................
Masa :..............................................................
Standard Pembelajaran
|
Menguasai
|
Tidak Menguasai
|
1.3.1
| ||
1.3.2
|
RPH PENDIDIKAN KESIHATAN KUMPULAN 3
Mata Pelajaran dan kelas
|
Pendidikan Kesihatan Tahun Tiga
|
Tema / Tajuk
|
Kesihatan Fizikal
|
Masa
|
30 minit
|
Standard Pembelajaran
|
1.3 Mengetahui dan mengamalkan pemakanan yang sihat
serta selamat
1.3.1 Mengenal pasti kumpulan zat makanan seperti
karbohidrat, protein, lemak dan vitamin.
|
Objektif Pembelajaran
|
Pada akhir pembelajaran murid dapat:
1. Mengenal pasti kumpulan zat makanan seperti karbohidrat, protein, lemak dan vitamin.
|
Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran
|
1. Set Induksi- Menunjukkan kad imbasan gambar makanan.
2. Perbincangan berpandukan gambar.
3. Penerangan tentangan kumpulan zat makanan.
4. Mengelaskan sampel makanan mengikut kumpulan.
5. Menyanyikan lagu kumpulan zat makanan mengikut irama lagu Basikal Tua.
|
Elemen Merentas Kurikulum (EMK)
|
1. Kreativiti dan inovasi.
2. Nilai murni
|
Bahan Bantu Belajar
|
1. sampel makanan
2. Kad imbasan
3. bakul
|
Penilaian Pengajaran dan pembelajaran
|
1. Semua murid memahami dan boleh mengelaskan makanan.
|
Refleksi
|
1. 15 orang murid daripada 15 orang murid boleh mengelaskan makanan mengikut kumpulan
|
INSTRUMEN
Nama Murid:……………………………………………………
Kelas :……………………………………………………
Senaraikan dua contoh makanan mengikut kumpulan berikut:
B3 D2 E1
Kumpulan
|
Nama Makanan
|
Karbohidrat
|
1.
2..
|
Protien
|
1.
2.
|
Vitamin
|
1.
2.
|
Lemak
|
1.
2.
|
MARI KITA MAKAN SECARA SIHAT
BADAN CERGAS MINDA JADI CERDAS
KENAL KUMPULAN ZAT MAKANAN
AYUH MAKAN SIHAT SETIAP HARI
KARBOHIDRAT…… NASI DAN ROTI
PROTIEN…………… IKAN DAN TELUR
LEMAK…………….. MINYAK DAN SANTAN
VITAMIN………….. SAYUR DAN BUAH
ULANG RANGKAP 1
Terima kasih kerana berkongsi ilmu dan kemahiran.
ReplyDelete